28 Şubat 2006 Salı

İslam Üzerine Oynanan Oyunlar



İslam Üzerine Oynanan Oyunlar


Once Islam'in adiyla oynadilar. Ilımli Islam falan. Ne demek Ilımli Islam? Ilımli Islam varsa demek bir de "Islam" var o da sert vahsi mi demek? Sularin, okyanuslarin oteki taraflarindan bir devlet Islam'a gozunu dikti. Bu bize pek de yabanci bir sey degil. Bunu biz bin yil Hacli Saldirilari ile gorduk.

Islam'in adina mudahale yetmedi, sonra karma namaz tartismalari basladi. ABD'de kilisede bir kadinin on safta yer alarak erkeklere namaz kildirmasi, ardindan Turkiye'de Karma Namaz tartismalari.

Sonra Karikatur krizi. Cevizkabugu'nda Bayraktar Hoca anlatti. Ta 2-3 ay once bu karikaturler cizilmis. Cizen ekibin adamlari baslamislar Islam hocalarini gezmeye. Neden? Ortaligi atese vermek icin.

11 Eylul, bu soylediklerim, Hacli zihniyeti ve BOP-GOP projeleri hepsi ayni noktada birlesiyor.

"Araplarin, muslumanlarin ve Turkler'in canini okuduk, ulkelerini zapteyledik. Kimi zaman acik acik (Afganistan, Filistin, Irak...), kimi zaman ortulu (ABD yanlisi, okyanus otesinden emir alan kukla iktidarlarla ) oldu bu. Yetmedi savastik, biz savasmadiysak savasanlara, musluman oldurenlere karismadik (Avrupa'nin gobeginde Bosna Hersek Katliami, Kosova Katliami, Cecenistan Katliami, Kibris'ta duzenlenen Turk Katliami, Fas, Cezayir gibi somurge katliamlari). Sonra onlari birbirlerine dusurduk. Distan kirdik yetmedi, icten kiralim dedik (Iran - Irak Savasi gibi kardes dine sahip ulkelerin savasi).

Bunlarda bize yetmedi, son olarak dinlerine musallat olduk. Incillesitirilmis Kuran'larla Arap gencliginin beyinlerini yikiyoruz (Urdun yada Lubnan'da yasanan hadise). Turkiye'de Kuran'i Incillestiriyoruz (Kuran'da Incil'e atiflari dinler arasi hosgoru diyebilen safdiller). Islam'a en agir kufurleri eden Martin Luther'i, Calvinist yaklasimi alni secdedeki Kayseri'lilere benzetiyoruz. Islam'in adina sifat taktik Ilımli yaptik, kitaplarina musallat olduk, peygamberlerine musallat olduk. Biz bunlari artik gunumuz kavramlarla yapiyoruz. BASIN OZGURLUGU, DEMOKRASI GETIRMEK, INSAN HAKLARI, NEO-LIBERALIZM"
UYAN MUSLUMAN TURK. BU KADARI YETMEDI MI? ARAPLAR'A HEP DENIRKI, ONLAR KOTU UYUSUK. PEKI BIZIM ONLARDAN PEK FARKIMIZ VAR MI? YA DA SIMDI YOKSA BILE ILERIDE OLMAYACAGI NE MALUM. GOZUNU ACIN, BAKIN HALIMIZE. LEHIMIZE BIR DURUM SOZ KUNUSU MU? GECTIM TURKIYE'DEN, ISLAM DEVLETLERI'NDE YADA TURK DEVLETLERINDE" COK SUKUR COK IYI DURUMDAYIZ" DIYEBILEN VAR MI?

DIYEN VARSA DA SALAKTIR, BOP - GOP'U GORMUYORDUR.

Su alinti habere bakin "İspanya’da büyük bir Müslüman nüfusa sahip Ceuta kentinde düzenlenen karnaval kapsamındaki şarkı yarışmasında Müslümanları ’hayvan’ diye aşağılayan bir şarkının birinci gelmesi büyük tepki yarattı.


İspanya’da Osmanlı döneminden kalma bir alışkanlıkla, Müslümanları anlatmak için kullanılan ’Türkler’ kelimesinin şarkıda yer alması ayrıca dikkat çekti. Karikatür kriziyle gerginleşen ortamda böyle çirkin bir şarkının gündeme gelmesini kabul edilemez bulan Müslümanlar, ’Sokağa dökülürüz’ uyarısı yaptı. İspanyol hükümeti, olayın önüne geçebilmek için harekete geçeceklerini belirtirken, soruşturma başlatacakları mesajını verdi."

Bu na derler, Deneme 1 - 2 - 3. Eger sen tepki vermezsen, seni yerler 1 - 2 - 3...

Ancak sunu da belirtmek isterim. Hadiseyi yalnizca din ekseninde gormemisim ki BOP ve GOP'tan bahsetmisim.

Hadiseyi din ekseninde de cozumlendirmemisim. Hatta konu ile ilgili cozum onerisi yok bu yazinin icinde. Kisa tespitler ve bir kucuk uyari mevcut.

Birincisi su an dunyadaki diplomatik gelismelere, siyasal cozumlemelere baktiginiz zaman;siz bir devlet olarak eger Islam'dan ve Evangelizm'den anlamiyorsaniz, hic kusura bakmayin, siz uluslarasi arenada yoksunuz demektir.

ABD'nin merkezindeki isimlerin hep Evangelist dedigimiz Yahudilikle karismis Protestan mezhep oldugunu biliyoruz. (Ne tesaduf Pennslvania eyaleti bir numarali Evangelist eyaletlerden biridir, F. Gulen suan bu eyalette ikamet etmektedir) ABD politikalarina Israil mistisizminin etkisini cok iyi biliyoruz.

ABD'nin projelerinin illa ki Hristiyanlik inancina sahip olmayan haklarin yasadigi ulkelereuygulandigini biliyoruz.

Farkli olarak ABD - Rus mucadelesi var; burada da devreye mezhepsel farkliliklar giriyor. Ayni zamanda da iki emperyalist gucun cikar savasimi devreye giriyor.

Vatikan'in dunyadaki etkinligine bakarsak; son donemde tum oyunlarin Islam'in cevresinde dondugunu gorebiliriz.

ABD'den en cok maddi yardim alan devletlere sirasiyla bakalim;
1-) Israil
2-) Gurcistan
Gurcistan'da, Saakasvili gelmeden once (Saakasvili'nin danismanini tanirim, kendisi Gurcistan'in Turkiye politikalarini tayin eden kisidir) muazzam bir hizla muslumanlarin Hristiyanlastirildigini biliyor musunuz?
Ama ortodoks degil, katolik Hristiyan.

Yani ABD bir yere gelmeden once dinsel etki ile giriyor.
Yesil Kusak teorisini bilirsiniz.

Fetullah cemaatinin niye var oldugunu da bilirsiniz sanirim.
Peki tekrar soruyorum, biz politikayi dinden ayri tutabilir miyiz? (dini siyasete alet edelim demiyorum yanlis anlamayin, strateji gelistirirken karsimiza alacagimiz veriler ve faktorler arasinda din hanesi yer almamali midir?)

Hani ekonomi icin tum universitelerde ogretilen cok yanlis bir kavram vardir.

Ekonomi
a moral (ahlak disi)
a historical (tarih disi)
apolitikal (siyaset disi)
diye. Bunun benzeri siyasal bilim icinde soylenir. Siyaset ahlâk disi olmustur 18 ve 19. yuzyillarda. Iste siyaseti ahlak disi biraktiklari icin bugun yolsuzluk var.

AB uzmanlarinin ve komiserlerinin kararlarina etki etmenin yolu nereden geciyor biliyor musunuz? Komiserler'e devletler yada devletin diplomati bir gecelik kadin ve para ikram ediyor.

EVET Eurocrasi (Euro burokrasisi) boyle uygulaniyor AB'de. Bunu kimse bilmez.

Ama bunu tum devletlerin disisleri, diplomatlari bilir.
Iste ahlak disi bir politika.

Nereden nereye geldiniz derseniz. Aslinda konu disina cikmadim. Ahlak ile din arasindaki bagdan geldim buraya.

Ataturk emperyalizme karsi mucadele etmis. Gecenlerde yazdim. Kuba'da bircok yerde Ataturk heykeli var. Ve Kubalilar Ataturk'u taniyor, biliyor. Bizim doguda, guneydoguda yasayan vatandasimiz bilmez, ama okyanusun oradaki adam biliyor. Hindistan bugun tam bagimsizsa Ataturk'un o donemde Hintli yetkililere verdigi ogutlerden dolayidir.

Ben demedim, Ataturk o donemde Cumhurbaskanligi'ndan istifa edip sivillesip, derinlesip Filistin'i kurtarmaya gidecekti. Kaynak icin Devlet arsivleri acik.

Iste boyle anti-emperyalist ve tam bagimsizlikci, ozgurlukcu bir onderin izinden gidenleriz. Ataturk Milliyetcisiyiz, laikiz...

Ama bu kavramlara sahip cikmak dinsiz olmakla yada dis politikada olaylari analiz ederken "din faktorunu" dislamakla ilgili degil.

Gecen ay bir universite'de bu konularda uzman bir Docent ile konusuyordum. Eskiden kendisi Eurocrasi'de, dis politikada din faktorunu hic ele almazmis.

Bir gun kendisine amfide bişr ogrencisi bir yorumda bulunmus. Ilgisini cekmis, siyaseti ve dis politikayi (bizim emperyalizm dedigimiz seyi) aslinda dinin de ne kadar cok etkiledigin fark etmis.

Bir yil boyunca o konularla ilgili kitaplari taramis. Ve bu eksikligimi de artik giderdim diyordu. Emperyalizmin de turleri var.
Iktisadi, kulturel, mali (finansal).........
AB ile ABD iktisadi alanda emperyalizm yarisindalar, dogrudur..
Ama sizce dis politika ve guvenlik alaninda birbirleri ile rekabetleri ne kadar?

BOP ve GOP ne? Bu ulkeler icinde hem musluman devletler var? Cin, kendisine rakip olacakmis. ABD ileriki yillarda ya Cin'i vurursa. Ama Cin Hristiyan bir toplumdan olussaydi, biz bunlari konusuyor olur muyduk?
Vietnam, Portakal bombalariyla 4-5 nesili ölmüş bir millet. Siyasi görüşü farklı diye insan öldürmek var mı? Nerede Insan Hakları. Ama Vietnam dinsizlerden oluşuyor.

Japonya. 2 atom bombasi yedi. Bundan baska savasta Tokyo'nin yarisi bir gecede ucaklardan atilan bombalarla yakildi (Tokyo'da o yillarda kagittan evler vardi). Atom bombasindan daha fazla adam öldü.

Ama ABD Hitler'e atom bombasi atmadi. Neden? Japonya ile Almanya arasi fark nedir? Soyliyeyim. Japonlar dinsiz, Almanlar Hristiyan.

Fosfor bombasi "Insan Haklari acisindan sorun yaratmiyormus". Insanlari diri diri yakan bir acayip kimyasal bomba. ABD bunu Irak'ta kullandi. Neden, cunku Irak'ta demokrasi ve Insan Haklari, Ozgurluk yok.

Bosna Hersek'te Sirplar akla hayale sigmayacak katliamlar, soykirimlar yapti. Sirp askerlerine kesin nisanciligi Ruslar ogretti. Gayri nizami savas egitimini Ruslar verdi. Peki nasil oluyor da hem Rusya hem ABD hem de AB Sırplari koruyor? Bu ittifakin yapistirici, birlesitiric unsuru ne?

ABD gudumundeki NATO Sirbistan'a neden fosfor bombasi atmadi?
Sizce bunlarin hepsi rastlanti mi?

TEVFiK BiR / 28.Şubat.2006


11 Şubat 2006 Cumartesi

Dine Saygı ve İfade Özgürlüğü Üzerine



Dine Saygı ve İfade Özgürlüğü Üzerine


Dusunce ve ifade ozgurlugune, kimi yasal sinirlamalar getirilmistir. Bu yasal sinirlamalar yalnizca Turkiye’de soz kunusu olan bir sey degildir. Demokratiklik acisindan en gelismis ulkelerde bile dusunce (bazen) ve ifade ozgurlugune mutlaka sinirlamalar getirilmistir. Esas itibariyle dusunce ozgurlugune kimi kosullarda sinirlamalar getirilmis ise de bu, kisinin dusunduklerini sinirlama anlaminda olmadigi aciktir. İfade oncesinde yer alan ve kisinin dusuncesini ifade etmeden once hazirladigi, temelini attigi dusunceleri kapsar. Yoksa kimse, bir baskasinin aklindan neler gectigini asla bilemez. (Dusunce ozgurlugune getirilen yasal sinirlamalar 2001 Anayasa degisiklikleriyle kaldirilmistir.)

Ifade ozgurlugune getirilen sinirlamalar ise yerini sirasiyla Anayasa’da, Uluslararası Antlasmalarda ve yasalarda bulur (Kanun Hukmunde Kararnamelerle, Tuzukler, Yonetmeliklerle, Genelge ve Ozelgelerle, Temel Hak ve Ozgurlukler sinirlanamaz).

Verdigim bu ozet bilgiler isiginda, basta Danimarka olmak uzere bir dizi Avrupa ulkesinde yayinlanan Hz. Muhammed karikaturlerine bakalim. Karikaturde Hz. Muhammed ile ilgili bir dizi resim vardi. Bunlardan birinde Hz. Muhammed’in kafasinda bir sarik var ve o da gercekte bir bomba olarak cizilmis yani sarik sekline sokulmus bir bomba. Yani Hz. Muhammed dunyaya savas getirdi, Hz. Muhammed bir canli bombaydi, gibi bir yoruma mahal verecek resimdi. Bir baska resimde Hz. Muhammed, 7-B sinifinda tahtada bir seyler yaziyor. Ancak bu Hz. Muhammed, bir peygamber resminden daha cok, sinifta tahtada bir seyler yazan ve biraz da salakca bir goruntuye sahip bir kisi olarak tasvir edilmis…

Karikaturde yer alan resimlerin her biri birbirinden dehset goruntulere sahip. Iste burada devreye hukuk giriyor. Cunku hukuk ve de jure kanunlar, ifade ozgurlugu ile ilgili bazi kisitlamalar getirmisitir.

Bu olay Turkiye’de vuku bulsaydi ne olurdu? 1982 Anayasasi madde 10 “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi dusunce, felsefi inanc, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayirim gozetilmeksizin kanun onunde esittir.” Bu madde de, tüm yurttaslar denmemekte, “herkes” kelimesi kullanilmaktadir. “Herkes”ten kasit, TC vatandasi olan ve olmayan, isterse burada ikamet etsin isterse gezgin olarak gelsin fark etmez; demektir. Yani bu ulkede bulunan herkes dinen yada mezheben birbirinden farkli degildir, denmektedir. Yani bu ulkede devlet; tum dinlere ve bu dine sahip insanlara esit davranacaktir. Toplumsal acidan da boyle bir yapi soz konusudur. Madde 24 “ Herkes vicdan, dini inanc ve kanaat hurriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ay,n ve torenlere katilmaya, dini inanc ve kanaatlerini aciklamaya zorlanamaz; dini inanc ve kanaatlerinden dolayi kinanamaz ve suclanamaz…” Madde 26 “Herkes, dusunce ve kanaatlerini soz, yazi, resim veya baska yollarla tek basina veya toplu olarak aciklama ve yayma hakkina sahiptir… Bu hurriyetlerin kullanilmasi, milli guvenlik, kamu duzeni, kamu guvenligi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ulkesi vce milleti ile bolunmez butunlugunun korunmasi, suclarin onlenmesi… amaclariyla sinirlanabilir.

Bunlar anayasal sinirlar. Anayasaya aykirilik suc degildir. Mueyyidesi yoktur. Anayasal aykiriliga mueyyide unsuru kazandiracak olan, kanundur. Bu sebeple, anayasal cercevede hazirlanmis kanunlara bakmak gerekli.

Temel olarak da, Turk Ceza Kanunu’na bakabiliriz. TCK madde 125 “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. “ demektedir.


TCK madde 216 “(1)Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” demektedir.

Yani bu karikatur ile bir dinin peygamberi asagilanmis, o dinin kutsal degeriyle alay edilmistir. Daha da agiri bu din ve dini degerler, teror ile ayni seviye olarak gosterilmektedir. Olayda kast unsuru da soz konusudur. Danimarka menseli gazetede bu karikatur kasten basilmistir. Bu karikaturu “ifade ozgurlugu” gibi lanse edip kendi gazete ve dergilerinde yayinlayanlarda bu kaste istirakte bulunmuslardir. Iste Turk Ceza ve Infaz sistemine gore bu olay neticesindeki sucun tanimi ve verilecek cezalar boyledir.

Yani Turkiye’de birileri ciksa ve bu karikaturu yayinlasa, ya da baska biri ciksa baska bir dini oge ve degerler ile bu neviden dalga gecse, hakarette bulunsa, bu tarz bir sucu islemis olacak, ve yukaridaki gibi bir hurriyeti sinirlayici yaptirima (hapis) maruz kalacaktir.

Bu olay ise Danimarka, Fransa, Italya, Ingiltere gibi bizim ulke sinirlarimiz disindaki ulkelerde gerceklesmistir. Madde madde bu ulkelerin ceza kanunlarini bilmiyorum ancak, bu ulkelerin kendi yasalarinda demin saydigim hukumlere benzer (ya da aynisi) sucun konusunun tanimlandigi ve mueyyidenin saptandigini biliyorum. Sonuc olarak bu tarz “Ifade ozgurlugunun; bir dini, bir inanci ve bir gorusu asagilamak icin kullanilamayacagi, bunun ifade ozgurlugu asla olmayacagi” ile ilgili hukumler Avrupa Birligi mevzuatinda ve ayrica da Avrupa Insan Haklari Sozlesmesinde mevcuttur.


Cagdas bir bicimde yapilmasi gerekenler,
1-) Elimizdeki tum hukuki olanaklari tespit etmek,
2-) Tespit ettigimiz hukuki olanaklar dahilinde bu karikaturu yapan sahislari ve karikaturu yayin organlarinda yayinlayan kuruluslari, bulunduklari ulusal mahkemede DAVA etmek,
3-) Ulusal bazda acilacak dava muhakkak bizim lehimize sonuclanacaktir; ancak aleyhimize sonuclandigini varsayarsak, bu ilk derece mahkemesinin verecegi karari olumlu sonuc alana kadar ve tum ic hukuk yollari tikanincaya dek temyiz etmek;
4-) Buradan da olumlu sonuc cikmamasi durumunda, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’ne bu konuyu goturmek.
Isterse milyonlarca musluman toplanip bu durumu protesto etsin hicbir sey olmaz. Eger Avrupali ve bu karikaturleri kasten Islamiyeti asagilamak icin yayinlayanlar pisman edilmek ve korkutulmak isteniyorsa, bu saydigim hukuki ve adli surec baslatilmalidir.

Ozetle Turk hukuk sistemine, Avrupa Hukuk sistemine ve esasta Hukukun Genel Prensiplerine gore “Ifade ozgurlugu; siddeti ongoremez, ozendiremez; bir dini, bir inanci asagilayamaz. Bu ozgurluk dahilinde sayilamaz”.


TEVFiK BiR / 11.Şubat.2006


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.