18 Kasım 2007 Pazar

Derinlemesine Analiz 2



Derinlemesine Analiz – 2


Bu yazim, “Derinlemesine Analiz” yazimin bir devami niteliginde. Derinlemesine Analiz yazimda hatirlanacagi uzere ozetle: Turkiye-ABD stratejik ortakliginin, Berlin Duvari’nin yikilisi ve Sovyet tehdidinin ortadan kalkmasi ile bittiginden, ancak Turkiye’nin bunu onceden gorup, bagimsiz ve ulusal bir dis politika belirleyemediginden, simdilerde bunun genis kesimlerce fark edilmeye basladigindan, bunu ilk dillendirenin de gorevi geregi TSK oldugundan; ABD’nin yeni ulusal dis politikasinin bel kemigini GOP’un olusturdugundan ve bu amacla ABD’nin, Turkiye’nin ortakligini yerine Kurt stratejik ortakligini ikâme ettiginden bahsetmistim. Bu yazimda ise ABD’nin dis politikasindaki yeni amacini ve bu dogrultuda izleyecegi yolu, hedeflerini, stratejisini biraz daha acacagim.

Buyuk Ortadogu Projesi (BOP), 1997 yilinda Baskan Clinton doneminde hazirlanmistir. Proje, ayrintilari bile duzenleyen genis kapsamli bir plan biciminde hazirlanmistir. Metinde amaci, kapsami, suresi, hedefi vs. bilgiler yer almaktadir. BOP’un her sayfasi onemlidir ama yasadigimiz donem ve gectigimiz surec icinde bizim dikkatimizi cekmesi gereken bir kisim var, diyor ki “Iran, Irak ve Kurdistan gerektiginde askeri harekata muhatap kalabilir”. 

Bildiginiz gibi Guneydogu Anadolu ve Dogu Anadolu Bolgemiz, ABD’nin sozlugunde sozde “Kuzey Kurdistan” olarak gecmektedir. “Gerektiginde” ibaresi oraya bos yere konulmamistir. Tamamen muglak bir kavram. Her yone cekilebilecek, her turlu ici doldurulabilecek bir kavram. ABD cikarlari ve amaclari geregi istedigi zaman, “gerekiyor” dusuncesiyle turlu bahaneler uydurarak harekat yapabilir. Ki zaten Irak’in isgali oncesi bunu gorduk. Irak’ta kimyasal ve nukleer silah var dendi, bir tane bile cikmadi. Ama bu bahane askeri harekat icin yetti. Benim burada demek istedigim, “ABD Turkiye’ye saldiracak” demek degil. Bana kalirsa fiili bir saldirida da bulunmaz, bulunamaz. Pkk gibi taseron bir orgut varken de buna gerek duymaz. Ama cikarlari geregi Guneydogu ve Dogu bolgemizde “askeri olmayan” harekatlar yapabilir. Ic karisiklik cikartmak gibi, Turkiye geneli ekonomik harekatlar gibi. Bu konu uzerinde hicbir yorum yapilmasa bile, “Iran, Irak ve Kurdistan gerektiginde askeri harekata muhatap kalabilir” cumlesi, Turkiye-ABD stratejik ortakliginin bittiginin ve ABD’nin karanlik operasyonlar yuruten bir tehdit unsuru oldugunun kanitidir. Bu kapsamda BOP, sonrasinda Bush doneminde revize edilerek kapsami genisleyen GOP ve “Yeni bir yuzyil icin ulusal strateji belgesi” iyice analiz edilmeli ve Turkiye’nin savunma ve milli guvenlik politikalari bu belgeler dikkate alinarak yeniden olusturulmalidir.

Belgeler kadar soylemler de onemli. Eski ABD Baskanlari’ndan birinin soyledigi “Bir damla petrol bir damla kandan daha degerlidir” sozu ve bir baska Baskan’in “Petrol, yasamsal cikarimizdir” sozu iyi okunmalidir. Petrol, silah, enerji, ekonomi, finans piyasalarinin ve isgal politikalarinin neye gore belirlenecegini ifade eden sozlerdir. Bu kapsamda GOP dahilinde ilk hedef olarak Afganistan ve Irak isgal edilmistir. Suriye ve Iran acikca dusman ulke ilan edilerek, hedefte 12’ye yerlestirilmistir. Yazin Israil jetlerinin Suriye’deki bazi hedefleri vurdugu ve ABD’nin Iran’a karsi cesitli yaptirim kararlari aldigi hatirlanmalidir. ABD’nin bu ilk asama hedefinden Turkiye’yi soyutlamak buyuk yanlis olacaktir. ABD’nin su an ilk asamada yapmak istedigi Irak, Iran, Suriye ve Turkiye’nin (Irak artik bu kapsamdan cikti, sona geldi) uniter ve guclu merkeziyetci yapilarinin bozulmasi, bu dort ulkenin topraklarindan parcalar alinarak Kurdistan’in kurulmasidir. Cunku Kurdistan’in varligi ve Kurtler’in stratejik ortakligi, muttefikligi (piyonlugu) GOP’un gerceklesmesi icin temel onem tasir. Insaatin temeli saglam yapilmalidir ki, insaatin yukari katlarinda sorun cikmasin.

ABD acisindan dunyanin kontrol edilebilirligi (ekonomik, askeri, enerjisel vb.): ulkelerin demokrasi ve insan haklaritemelinde yonetilmesine; ekonomik modellerinin “market state” denilen piyasa devletlerine donusturulmesine; toplumlarin tuketim toplumlarina donusmesine; ve devlet yapilarinin uniterlikten cikip, kucuk kucuk eyaletlerin (tasada kivancta, tarihte kulturde, dilde vs.de birlikten cikilip, basit cikar birligine donusen yapi) olusturdugu federasyon devlet tipine donusmesine gerek duyar.

Turkiye’de, bu saydigim unsurlarin pek cogu gerceklestirmistir. DSP-MHP-ANAP’in olusturdugu 57. hukumet doneminde Kemal Dervis’in ABD’den getirtilerek Ekonomi Bakani yapilmistir. Kemal Dervis, ulkenin ekonomik modelini kokten degistirmistir. Ulkede, ekonomi yerine finansa onem verilen bir yapi yerlestirilmeye baslanmistir. AKP kurdugu 58, 59 ve 60. hukumetlerde de, Ali Babacan, Mehmet Simsek ve tabiki Kemal Unakitan yonetimlerinde bu yapi iyice sistemin bel kemigi haline sokulmustur.

Nasil mi? Issizlik, yoksulluk, yoksunluk, kayit disilik ve yolsuzluk, sosyal esitsizlik gibi kriterler yani “ekonomi” devre disi birakilmis; yerine doviz, faiz, borsa, sicak para kriterleri cemberinde kurulmus finans (maliye) ikame edilmistir.

TEVFiK BiR / 18.Kasım.2007


5 Kasım 2007 Pazartesi

PKK Bankalar İlişkisi



PKK – Bankalar İlişkisi


Gecen sene internet ortaminda cokca dolasan bir haberle ilgili “belgeli kesin bilgilerden” ve bunlarin basina yansimalarindan bahsetmek istiyorum. Konumuz, Turkiye’de faaliyet gosteren bankalardan 2’sinin ve faaliyet gostermek icin sirada bekleyen birinin mayin ureten fabrikaya ortakligi ve bu fabrikayla pkk teror orgutunun ticari ortakligi. Yazilarimin kaynagini iki usta ve ciddi gazeteci olusturuyor: Kadir Celik ve Ugur Dundar.

01.Kasim.2007 saat 01:00, Fox Tv. Kirmizi Koltuk programi. Program yapimcisi ve sunucu Kadir Celik, konuklar Yasar Nuri Ozturk ve Yigit Bulut. & 03.Kasim.2007 saat 11.15-13.00, TV8, Yuksek Siyaset programi. Konuklar Ugur Dundar, Amerikali sorusturmaci gazeteci David Kaplan, Alman gazeteci David Crawford.

Anlatacaklarim, bu uzman ve “gercek-kesin bilgiye sahip” gazetecilerin dilinden. Italya’da mayin ureten fabrika; AB’nin baskisi, Italya’nin imzaladigi bazi antlasmalar nedeniyle Italyan topraklarinda mayin uretiminin illegal hale gelmesi ve Italyan halkinin yogun kamuoyu baskisi nedeniyle demonte edilmis ve Singapur’a tasinmistir.

Bu fabrika cok ortakli bir yapiya sahip. Ortaklarindan biri, Turkiye’de faaliyet gosteren, sermayesinin tamami yabanci olan bir banka.

Ortaklarindan bir digeri de ayni birincisi gibi son yillarda ulkemizde faaliyet gostermeye baslayan, sermayesinin tamami yabanci olan bir banka. Bu da, Singapur’daki mayin fabrikasina cesitli amaclarla kredi saglamis. “Para icin kredi saglar, sonucta kâr amaci guden ticari bir kurulustur banka”, diyebilirsiniz. Ama ayni banka milyarlarca dolarlik is yapmis, prestijli bazi Turk insaat firmalarina, yurtdisinda katilacaklari ihaleler icin teminat mektubu vermezse, bu uygulama yayginlasir ve Turk firmalari teminat mektubu alamamaktan is kaybetmeye baslarsa, ben supheye duserim. Demek ki bu bankalar hep “kâr” amaci gutmuyorlar.

Ucuncu banka da, bu mayin ureten fabrika ile iliskili, buyuk ortakligi var. Bu banka su an Oyakbank’i satin alan ve satisin kesinlesmesi icin devletin kurumlarindan onay bekleyen banka. Eger bu Hollanda bankasinin Oyakbank’i satin alma girisimi onaylanirsa, bu da ulkemizde faaliyet gosterecek ve Singapur’daki mayin ureten fabrikayla iliskili/ortakli olan banka sayimiz 2’den 3’e cikacak. Hatta bunu televizyon programinda acikca Yigit Bulut soyledi. Bunun haberi Hurriyet Gazetesi’nde ve Zaman Gazetesi’nde cikti.

Ugur Dundar da, programda anlattigi kadariyla, bu banka – mayin ortakligi iliskisini ispatlamak icin, belgelere ulasmak icin cok ugrasmis. En sonunda ASAM (Avrasya Stratejik Arastirmalar Merkezi) uzmani olan bir emekli Tumgeneral’den bunun kayitli ispatli belgelerine ulasmis. Evet, bu bankalarin bu mayin fabrikasiyla turlu iliksisi var ve evet bu fabrikanin da pkk ile turlu iliskisi var. Sonucta bu bankalar bu fabrikayi, fabrika da mayinlariyla pkk’yi desteklemektedir. Gercekte “yasal cercevede” ulkemizde faaliyet gosteren bankalar, derinde ulkemize saldirmaktadir. Bununla ilgili gereginin yapilmasi icin Ugur Dundar bu belgelerle birlikte bir dosya olusturmus ve bunlari Basbakan Tayyip Erdogan’a vermis (Ekim.2007 sonunda, yani gectigimiz gunlerde). Hatta bu dosya (fabrika-pkk iliskisi acisindan) Basbakan tarafindan ABD Baskani George Bush’a verilecekti.

Bu uc banka disinda, ABD’de faaliyet gosteren en buyuk marketler zincirlerinden birinin de (bu market silah isiyle de ugrasiyor, Amerikali muhalif bir gazetecinin yaptigi belgeselde bu marketler zincirinin faaliyetlerinden soz edilmisti) bu isin icinde oldugu, bu mayin fabrikasiyla yakin iliski/ortaklik icinde oldugundan bahsediliyor. Acidir, bu marketler zinciri ulkemizdeki buyuk bir marketler zincirini almaya da talip. Ama bu, su an bir iddia. Kanitlanmasi ya da yalanlanmasi icin arastirmakta usta gazetecilerimize dusuyor.

Bu mayin-banka ortakligi bizleri neden rahatsiz ediyor. Cunku Singapur’daki fabrikada uretilen mayinlar, karaborsada karanlik eller vasitasiyla (ve elbetteki bazi ulkelerin casuslari araciligiyla) pkk’ya satilmaktadir. PKK teror orgutu, ulkemizde askerlerimizi sehit eden ve uzuvlarindan yoksun birakarak onlari gazi eden bu “topuk koparan mayinlarini” Singapur’daki bu mevzu bahis fabrikadan elde etmektedir.

Dusunsenize, ulkemizde su an faaliyet gosteren bu iki banka, Turkiye’ye is yapiyor, Turkiye’de sube aciyor, Turkiye’deki kisilere (yerli-yabanci) kredi veriyor, Turkiye’deki kisilere kredi karti veriyor, bu islerden tabiki de cok buyuk paralar kazaniyor, sonra gidiyor bu paralari mayin fabrikasina yatiriyor, sonra bu mayinlar pkk eliyle guneydogu’da, dogu’da patliyor, yani biraksaniz “ey uyanmamis toplum sizler ne kadar safsiniz, bilgisizsiniz hem sizden para kazaniyorum hem de sizlerin olumune yol aciyorum” diyerek bizlere bir de kutlama mahiyetli Turkiye Kupasi bile verir.

Denilebilir ki, “bu bankalar Avrupa’da da ve bircok kitada da faaliyet gosteriyor ve dunyanin en buyuk bankalarindan. Neredeyse artik dunyanin yerel bankasi olmuslar, her ulkenin milli bankasi gibi olmuslar. Ne yapalim yani, bu bankalari ulkemize sokmasa miydik, sermayeyi kovsa miydik? Hem oyle iddialar var madem, Italya’daki fabrikaya karsi cikan Avrupali bu bankalara da karsi cikardi”. Evet, bu bankalar cok buyuk gucte kuresel bankalar olabilir. Ama bu bankalarin dolayli ya da dogrudan iliski icinde oldugu, para akittigi fabrika ve onun mayinlari nedeniyle benim insanim, yasamini yitiriyorsa, sakat kaliyorsa, bence bu “sermayenin gucu”, “sermayenin gerekliligi” iddialari “insan haklarinin” yaninda solda sifir kalir. Avrupali ses cikarmiyor cunku bunun ucu onlara dokunmuyor. Bizim ses cikarmamiz gerekir, cunku bundan biz zarar goruyoruz.

Terorun gundemde en ust sirada olmasi nedeniyle deniyor ya, Turkiye’de birtakim ekonomik, askeri vs. onlemler alinmali diye. Barzani’nin malvarligi dondurulsun, Habur kapatilsin diye. Bence en az bunlar kadar onemli, yapilmasi gereken sey, bu bankalarin bu fabrikayla iliskisi resmi agizlardan teleffuz edilsin ve bankalarin “Turkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli guvenligine” tehdit yaratan is ortakliklari nedeniyle haklarinda gerekli davalar acilsin ve bankalar ulkeden cikartilsin. Doviz-faiz-borsa-sicak para ve ABD-Israil-Ingiltere sarmalinda yasayan bazi paraci (guya ekonomist) kisiler “uzman” sifatlarini onlerine alarak bu fikre karsi cikabilir, bu fikri “asiri milliyetci” ya da “ice kapanikci” bulabilir. Benim buna tek yanitim, paranin ve ekonominin hicbir zaman “insan haklarindan” ustun olamayacagidir.

Ve son olarak, bu bankalardan cesitli urunleri kullaniyor olabilirsiniz; hesabiniz olabilir, kredi kartiniz olabilir, cesitli bicimlerde is yapiyor olabilirsiniz (kredi almak, cek defteri almak, teminat mektubu almak, leasing vs.), bu yaziyi okuduktan sonra bir sey yapip yapmamak da size ve sizin dunya gorusunuze, insanliginiza kalmis.

Terore tepki amaciyla bayrak asmak kadar, calistigimiz banka konusunda da duyarli olursak amacimiza somut anlamda ulasmis oluruz.


TEVFiK BiR / 05.Kasım.2007


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.