25 Şubat 2010 Perşembe

Konya Adalet Sarayı'ndaki Yahudi Simgeler












Konya Adalet Sarayı'ndaki Yahudi Simgeler



Konya Adalet Sarayı'ndaki "tesadüfi(!)" ve gizli Yahudi/Davudi simgelerine bakacağız. Bu mimari yapı nereden çıktı, nereden esinlenildi, gelin Konya Adalet Sarayı'nın kurumsal internet sitesindeki resmi açıklamaya bakarak başlayalım.

Sitede deniyor ki: "18.02.2008 tarihinden itibaren hizmete giren Konya Adalet Sarayı, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi mimar Haluk Hüsnü Korkmaz tarafından Selçuklu mimarisini yansıtan Sivas'taki Gökmedrese'den esinlenerek projelendiren bina kente mimari açılardan pek çok artılar katacak özellikte..."

Buraya kadar her şey güzel. Olaya girmeden önce bazı farkları anlatalım.

"Davut Yıldızı" denen yıldız, 6 köşelidir, iki adet üçgenden oluşmuş bir görünüm çizer. Yani bugün İsrail Devlet Bayrağı'nda yer alan, bazı İsrailli/Yahudi/İbrani/Sabetayist firmaların, vakıfların armalarında bir şekilde yer alan, Nazi Almanya'sında da soykırım öncesi Hitler'in emriyle, Yahudilerin koluna/göğsüne yapıştırmak zorunda kaldığı sembol budur, Yahudiliğin simgesi hep 6 köşeli yıldızdır.

Hâlbuki Selçuklu Devleti'nde biz hiçbir zaman 6 köşeli yıldız göremiyoruz. Selçuk Devleti'nde 8 köşeli yıldız vardır. Bu ise iki adet kareden oluşmuş bir görünüm çizer. Bu fark önemlidir. Bugün Türk Bayrağı'ndaki yıldız 5 köşelidir. Yıldızdaki 1 köşe farkla bayrağımız Yahudilikten farklılaşmıştır. Ufak görünen farklılıklar, bazen hayati önem taşırlar. Yani köşelerde oluşan 1-2 fark, küçük gözükse de aslında büyük anlamlar taşımaktadır.

İstanbul'da da bazı camilerde 6 köşeli Yahudi Yıldızı'nın bulunduğunu görüyoruz. (ama asla Gökmedrese'de değil). Bunun nedeni ise, İslam kimliğinde görünen aslında Sabetayist yada kripto Yahudi olan, çoğu zaman da dönme denen paşaların yaptırdıkları camilerdir. Bu motifleri camilere sokmuşlardır! Bu o kadar çoktur ki, 6 köşeli yıldız Türklükte/İslamiyet’te de yer alan bir motif/simge olarak zannedilmiş ve Anadolu'nun dört bir tarafındaki camilerin içine girmiştir, bugün dahi.

İşte burada, Konya Adalet Sarayı'ndaki İbranileşme-Yahudileşmeyi görüyoruz. Yalanlar içinde.

Çünkü, Sivas Gökmedrese'ye baktığınız zaman baktığınız bu caminin hiçbir yerinde 6 köşeli Yahudi yıldızının bulunmadığını hayretle görüyoruz! Konya'daki esere referans alınan Sivas-Gökmedrese'de hep 8 köşeli yıldız vardır.

Yukarıda solda yer alan fotoğraf Konya Adalet Sarayı'na ait, sağdaki ise Sivas Gökmedrese'ye aittir. Farklılık çok açık. Resimlerin üstüne tıkladığınızda daha büyük boyutlu olarak açılabilecek, fotoğrafları bilgisayarınıza kaydedip yakınlaştırdığınızda Konya Adalet Sarayı'ndaki yüzlerce 6 köşeli Yahudi yıldızını yakından görebileceksiniz.

6 köşeli Davudi/Yahudi yıldızını sanki 8 köşeliymiş gibi, Selçuklu Yıldızı gibi göstermenin, sunmanın, bilinçli olduğu görülüyor. Konya'daki bu eseri yapabilecek bir mimarın bu farkı bilmemesi, mantıklı bir açıklama olmaz. Çok önemli bir mimari proje çizecek, buna Selçuklu eserini referans alacak ve yıldızdaki köşelerin sayılarını karıştırarak Selçuklu Yıldızı yerine Yahudi Yıldızı çizecek! Bunun yanlışlıkla olma yada tesadüfen olma ihtimali, bizim maymundan gelme ihtimalimiz kadardır, yani koca bir SIFIR..!

Not: Konuyla ilgili görüşlerini almak üzere mimari projenin sahibi öğretim görevlisinin üniversite eposta adresine sorular gönderilmiş, bilmediğimiz bir husus olup olmadığı sorulmuş ve görüşlerini göndermesi için bir hafta süreyle beklenmiştir. Madem yanıt yok ifşaat zamanıdır..!

TEVFiK BiR / 25.Şubat.2010


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.