13 Ekim 2009 Salı

Şeker Fabrikaları Niçin Kuruldu


Şeker Fabrikaları Niçin Kuruldu?


Yirminci yuzyilin ilk ceyregi. Bizim cografyamiz basta olmak uzere, pekcok kitada ve bolgede cetin savaslar mevcut. Ama ozgurlugune duskun ve necip millet, Ulusal Kurtulus Savasi ile 1923'te Ataturk'un onderliginde yeni ulke Turkiye'yi kuruyor. Ve Ataturk'un emriyle yurdun farkli farkli bolgelerine seker fabrikalari kuruluyor. Ama bunca sey varken neden "seker fabrikalari" kuruluyor. Agzimiz tatli olsun diye mi? Bunun onemi nedir?

O donemlerde seker, Osmanli Turkiye'sine yurtdisindan gelirdi.

Savas ve isgal donemlerinde basta tuketimin en yuksek oldugu Istanbul olmak uzere pek cok sehre seker ithal edilememis. Halk yaklasik 1,5-2 yil seker bulamamis, kullanamamis. Tabi insanlarimiz sekerden once kullandigi eski yontemleri de unutmus. Sute ve hatta caya bal katmak, pekmez katmak gibi...

Vucut sekerden mahrum kalir ise "uyuz" hastaligi gorulur. Iste o sekersiz isgal yillarinda yalnizca Istanbul'da sekersizlik nedeniyle uyuz salgini yuzunden binlerce insanimiz yasamini yitiriyor. Ve tabi diger sehirlerde de yuzlerce ve hatta bazen binlere varan rakamlarla oluler..

Bundan cikarilan dersle, Turkiye'nin her doneme her kosula hazirlikli olmasi, savas zamani dahi ayaklarinin uzerinde durabilmesi amaciyla seker fabrikalari kurduruluyor.

Belki genclerimize bunlar anlatilmadigi icin tarih ve cografya ders kitaplarinda okuduklarinda, Ataturk'un yurdun farkli farkli bolgelerine cok sayida seker fabrikasi kurdurmasi gereksiz, ilginc ve gulunc gelmektedir ama... Bizim gizlenen bir dahimiz var, O dahiyi kim taniyor?



TEVFiK BiR / 13.Ekim.2009


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.