12 Kasım 2009 Perşembe

Erkler Giderse Berklik Gider


Erkler Giderse Berklik Biter




Istanbul Cumhuriyet Bassavci Vekili Turan Colakkadi gectigimiz carsamba gunu aciklamasinda "Dursun Cicek'e tebligat gonderilmedi" diyordu. Bundan 2 gun sonra yani cuma gunu Umraniye sorusturmasinin savcisi Zekeriya Oz "Tebligat gonderildi" diyor, sicil amiri konumundaki Istanbul Cumhuriyet Bassavci vekilini yalanlarcasina. Aciklama yetkisi olmadan..! Yargi kendi icinde catisiyor gorunumu yaratiliyor.

Tayyip Erdogan'a actigi dava ve Abdullah Gul yargilanabilir yorumu siyasi gucu rahatsiz etmis olacak ki Sincan 1. Agir Ceza Mahkemesi Baskani Osman Kacmaz'in meslekten ihraci (atilmasi) isteniyor. Siyaset hukuka mudahale ediyor gorunumu yaratiliyor. siyaset==> yargiya karsi

Istanbul Cumhuriyet Bassavcisi Aykut Cengiz Engin'in telefonlarinin, Umraniye sorusturmasi kapsaminda dinlendigi ifade ediliyor. Zaten bir suredir Umraniye davasi ile ilgili konularda Istanbul Cumhuriyet Bassavcisi aciklama yapmayi birakmis, bu gorevi vekili Colakkadi'ya devretmisti. Demek ki bir suredir durumdan suphelenmis yada duyum edinmisti. Yargi kendi icinde catisiyor, kapisiyor gorunumu yaratiliyor.

Yargiyat'in santralinin, buradaki tum yuksek yargi uyelerinin telefonlarinin hukuksuzca dinlendigi aciga cikiyor. Yargiya buyuk bir baski ve "yargiya hukuksuz mudahale" soz konusu. Siyaset+yargi==>yargiya karsi.

TIB'de (Telekomunikasyon Iletisim Baskanligi) hakim karariyla, hukuka uygun olarak arama yapiliyor. Idari gorevliler yargiyi engelliyor ve kimse buna bir sey yapamiyor. Yargi ve idare catisiyor gorunumu yaratiliyor. Idare==>yargiya karsi

Allah askina ne oluyor? Yarginin etkin gucu, siyaset ile ele gecirilmek, tarafsizliga taraf kazandirilmak mi isteniyor? Bugun dinci yapilarin ve onun destekcisi tum idari ve siyasi kadrolarin hukuksuz baskisi altinda olan yargida, unutmayalim gecmis donemlerde de bir ara "alevilik" modasi vardi. Alevi inancli hakim savcilarin baskisi vardi. Ama bugunun benzeri olaylar hic olmamamisti.

Bu fotograf, Kara Avrupasi Hukuk Sistemine ( ve hatta Anglo Sakson Hukuk Sistemi) ait baska bir ulkede gorulseydi, emin olun Adalet bakani istifa etmezdi. Hukumet giderdi hukumet. Cunku bu bir skandal silsilesi, skandallar yumagidir! Ama biz de suclu bakan, hukumet degil yine yarginin kendisi olur.

Ilkokuldan itibaren ne ogretilir bizlere? Devletin uc erki. Yasama, yurutme, yargi erkleri.

Yasamaya (meclise) zaten yillardir cesitli sebeplerle duyulan guven en sonlarda yer alir.

Yurutmeye duyulan guven, bakanlar kurulundan pek degil ama geleneksel olarak cumhurbaskindan ve onun tarafsizligindan, devletin basi olmasindan kaynaklanir, guven derecesi "idare eder" sayilabilir.

Yargi erki (her ne kadar yolsuzluk ekonomisinin kiskacinda oldugu soylenemeyip az bucuk bilinse de) toplumun algisinda guvenilir bir erkti. Bu uc erkten son kalan guvenilir erk, yargi erkini de bitirmek istiyorlar. Ona da guvenilmesin istiyorlar.

Ilginctir toplumumuzda (savasci, asker millet ozelligimizden, gelenegimizden gelir) en yuksek guven Silahli Kuvvetlere duyulur. Her bilimsel anket ve gorus bunu destekler niteliktedir. Yine ilginctir, yargi erkinin yipratilmasi, toplumsal destegin zayiflatilmasi cabasi ile birlikte Silahli Kuvvetlere karsi da bu yipratma mucadelesi son surat devam etmektedir.

Peki sonunda ne olur?

Bence "son kale de dustu", yargi da F tipilesti, TSK pasifize edildi...lerden ote bireyin/ toplumun/ Turk'un/ vatandasin devlete ve Turkiye'ye olan sevgisi, bagliligi ve Turkiye'de yasama istegi, calisma istegi, ona hizmet etme istegi azalir, kaybolur. Devlet (kurumlariyla bir butundur) ve vatandasin guveni karsilikli sarsilirsa ki daha onemlisi vatandasin devlete guveni sarsilirsa, Devletin bir ayagi cukurda demektir, devletin ayagi kaydirabilir, sistemin ve toplumun cokusu baslayabilir demektir. Yabanci her turlu etki ve mudahaleye karsi savunmasizlasir demektir.

Bu yasama da, bu yurutme de, bu yargi da, bu silahli kuvvetler de hepimizin. Basta cumhurbaskani olmak uzere devletin ciddi kurumlarinin ve bu kurumlarin baskanlarinin kuvvetler ayriligi ilkesine ve yargiya halel getirecek her turlu gelisme ve cabayi ortadan kaldirmasi, kiliclarinin keskin, terazilerinin hakkaniyetli ve adil olmasi gerekir. Binlerce yillik Turk devletciligi, orgutculugu hafizasi, gelenegi bunu gerektirir. Aksi halde devlet kendi icinde catisirsa, toplum catismaya daha musaitlesir. Erkler giderse berklik biter.



TEVFiK BiR / 12.Kasım.2009


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.