22 Kasım 2009 Pazar

Irak Karışıyor



Irak Karisiyor




Irak'ta bir seylere yine "start" verildi, dugmeye basildi. Durum vahim. Ama sagolsun bizim "boyali basin" ve "yayin" durumdan milletimizi haberdar etmek yerine "domuz giribi" ve "islak imza" gundemleriyle, "SON DAKIKA" bantlariyla gunu gecistiriyor.


1-) Oncelikle kisa vadede konu disi ancak onemli kucuk bir bilgiyle baslayalim. BM Tazminatlar Komisyonu tarafindan Irak'in petrol gelirlerinden elde edilen butceden 28milyar dolari Kuveyt'e odedi. Kuveyt aldigi bu parayla ABD'ye biatini devam ettirecek, bolgedeki operasyonlar ve isgaller sirasinda ABD'ye, usler yonunden sorun cikarmayacaktir.

2-) Irak'in ilk hava radar sistemi ABD tarafindan Kerkuk'e kuruldu. ABD Hava Kuvvetleri, Irak Hava Kuvvetleri'ne 250 km.'lik alani tarayabilen bir radar sistemi ve 6 silahli kucuk ucak hibe etti.

3-) Irak Meclisi'nden istedikleri yonde sonuc cikmamasi uzerine Kurt milisler (pesmergeler), Kerkuk'e dogru ilerliyor. Bu yeni pesmergelerden de bir cogu Kerkuk'e konuslanmaya basladi. Gelismeler uzerine guvenligin saglanmasi icin (olusabilecek bir Kurt ayaklanmasi, saldirisi, Kurt-Turkmen/Arap icsavasina karsi) Basbakan Maliki 12. Tumen'den bir kisim askeri Kerkuk'e gondermek istedi ancak anayasal olarak farkli statude bulunan Kerkuk'un (adeta bagimsiz) Valisi, pesmerge girislerine izir verirken asker girislerine onay vermedi.

Hatirlarsaniz bundan yaklasik 2-3 ay once Kerkuk ve Kurdistan'in anayasal ozerkligi var, bunu kimse engelleyemez diyen Irakli Kurt onderlere karsi, Basbakan ve Arap kesimi ic savas cikabilir

4-) Irak'ta gecen haftasonunda yasanan ve 100'u askin kisinin oldugu patlamalarin kimin duzenledigi "kesin kanitlarla" ortaya cikmis. Irak Disisleri Bakani, duzenlenen saldirilarla ilgili "ellerinde kesin kanitlar oldugunu" ve "patlamalarda Suriye'nin parmagi oldugunu" acikladi.

Bu ve benzeri aciklamalarla, bir gun Iran bir gun Suriye surekli tehdit edilmekte ve ABD'nin politikalarina boyun egmeleri, yorungeye oturmalari icin neredeyse her gun askeri, diplomatik baski yapilmaktadir.

ABD askerlerinin Irak'tan cikmasina ortalama 700 gun kalmisken, Irak'in nihai sekillenme sureci( de facto), yasal altyapisi (de jure) ve bu tamamlanacak yeni seklin, (siyasi ve idari) haritanin devamliligi, ABD icin elzemdir. Iran, Irak ve Turkiye tehdit olusturmamalidir. Onun icindir ki Iran ve Suriye her gun tehdit edilmektedir. Turkiye'de ise Kurdistan'a destek "Kurt aciliminin" tamamlanmasi icin sure kalmamaktadir, pek vakit yoktur. demis, Kurt taraf ise gerekirse savas cikar, biz haziriz istedigimizi aliriz demisti.



TEVFiK BiR / 31.Ekim.2009

Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.