30 Mayıs 2007 Çarşamba

AKP'nin Büyük Yalanı




AKP’nin Büyük Yalanı


Bu yazimda Tayyip Erdogan ve kurmaylarinin, kendi siyasi cikarlari dogrultusunda halki nasil bile bile yanlis (daha dogrusu yalan) propaganda yoluyla aldattiklarini aciklayacagim. “Derin Anayasa Degisiklikleri” yazimda belirttigim hususlar gecerliligini korumakta, ancak buna ilave bazi seyleri de belirtmem gerekiyor.

Mustafa Kemal Ataturk’un sozune ve ayni zamanda da Anayasa madde 6’ya gore “Egemenlik, kayitsiz sartsiz Milletindir”. Kelime bu kadar mi yoksa Anayasa bu sozun devamini getirmis midir? Evet, Anayasa sozun devamini getirmistir, “Egemenligin kullanilmasi, hicbir surette hicbir kisiye, zumreye veya sinifa birakilamaz”. Yani burada anlatilmak istenen millet/halk kendi kendisini yonetir. Hicbir kisi yani padisah, kral; hicbir zumre yani aristokratik bir yapi, burjuva yonetimi; ya da sinif yani isci sinifi gibi komunist sistem gibi, birakilamaz demistir. Burada diger devlet yonetim sekilleri tek tek belirtilerek, egemenligin kayitsiz sartsiz nasil Milletin oldugu belirtilmistir.

Anayasa devam eder ayni madde icinde “Turk Milleti, egemenligini, Anayasanin koydugu esaslara gore, yetkili organlar eliyle kullanir” der. Yani yasama, yurutme ve yargi erkleri belirtilmistir.

Yani Anayasa madde 6, halkin kendi kendisini temsili demokrasi yoluyla yonetecegini belirtir ve bunu aciklar. Kanunlar ve anayasalar tum dunyada ve ulkemizde anlatilmak isteneni kisa ve oz bicimde anlatmaya calisir. Bu kisa ve oz hukumlerin ve maddelerin detaylari ise bu maddelerin yazim asamasindaki komisyon tutanaklarinda ve maddelerin gerekcelerinde yer alir. Ki zaten boyle olmasaydi her bir madde sayfalar uzunlugunda olur, suan ki en kucuk kanunlar bile kitap kalinliginda olurdu.

Peki ben bir ust paragrafta “temsili demokrasi” teriminden bahsettim, bu ne demektir? Uygulanis sekilleri bakimindan demokrasi yonetimi ozetle uc kisma ayrilir: Dogrudan demokrasi, Yari dogrudan demokrasi ve Temsili demokrasi.

Dogrudan Demokrasi: yasama, yurutme ve yargi dogrudan vatandaslar tarafindan uygulanir. Bu tarz bir model insan sayisinin coklugundan ve yonetimde zorluk yaratacagindan dolayi uygulanmaz. Cok kisa bir donem ve ufak farkliliklarla Eski Yunan’da uygulanmistir. Isvicre’de nufusu cok az olan bazi Kantonlarda uygulandigi soylenir ama birebir yine de bu modeli saglamaz.

Yari Dogrudan Demokrasi: Yasama organini halk secer, ama her yasa onaylanmasi icin referanduma gider. Halk kabul eder ya da reddeder. Uygulanma olasiligi buyuk ulkeler icin imkansiz bir modeldir.

Temsili Demokrasi: Milletin egemenlik hakki dogrudan degil de, sectigi temsilciler (milletvekilleri) araciligiyla kullanilir.

“Egemenlik, Kayitsiz Sartsiz Milletindir” sozu baglaminda, Cumhurbaskakinini halk da secse, halkin temsilcileri olan milletvekilleri de secse her ikisinin sonucunda da bu, Milletin egemenligidir. Ama Başbakan Erdoğan ve kurmaylari basta olmak uzere AKP, durumu; Cumhurbaskaninin milletvekilleri tarafindan secilmesini, milletin egemenligine vurulmus bir kayit bir sinirlama olarak gostermektedir. Ister milletin temsilcileri secer, ister halk secer ikisi de Egemenligin kayitsiz sartsiz Milletin oldugu gercegini degistirmez, hicbirisi de birbirinden bu yonde daha baskin ya da daha hafif degildir. Burada vatandasa ve geneli itibariyle millete, sanki bir hakki engelleniyormus gibi populist bir propaganda yapilarak AKP’nin “zihnindeki” planlar gerceklestirmeye calisilmaktadir. AKP burada bir kez daha durust olmadigini gostermistir.

Madem Cumhurbaskanini Milletvekillerinin secmesi, dolayli bir secim oldugu icin Egemenligin kayitsiz sartsiz Milletin oldugu ilkesine bir engel vurmaktadir, madem yasamayi secen halkin ayni sekilde yurutme organinin basini da secmesi gerektigi ileri surulmektedir; o zaman yasama, yurutme ve yargi Anayasa madde6’ya gore milletin egemenlik sahasina bir adim daha yaklassin, mahkeme yargiclarini da hadi olmadi en azindan ust mahkeme yargiclarini da Cumhurbaskani degil Millet secsin.

O zaman AKP’nin mantigi ile gidersek, Milletin sectigi Meclis’in (TBMM’nin) Cumhurbaskanini secmesi dolayli irade temsili olacagi icin “Egemenlik kayitsiz sartsiz Milletindir” ilkesine ve maddesine kayit, sinirlama getirmektedir, ayni sekilde Cumhurbaskaninin ust Yargiclari da secmesi Milletin dolayli irade temsili olacagi icin, bu ilkeye gem vuracaktir(!) Ust Yargiclari da millet secsin(!) O zaman daha iyi bir bicimde Yasama, Yurutme ve Yargi bakimindan “Egemenlik kayitsiz sartsiz Milletin” olur. Hatta bundan sonra yapilacak ilk degisiklik, Yari Dogrudan Demokrasi’ye gecmek olmalidir(!)

AKP’nin bu yalan propagandasi cok populist bir hâl kazandi. Halkin buyuk cogunlugu (okumus yazmis, tahsili yuksek kesim de dahil) bu anlattigim detaylarin farkinda degil.

“Dogru, madem Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir diyoruz, cumhurbaskaknini niye biz secmiyoruz. CHP, DP, MHP’de islerine gelmedigi icin bu kavrama karsi cikiyorlar, e peki hani onlar Ataturkcu’ydu? Islerine gelince Ataturkcu gelmeyince degil. AKP’ye helal olsun, adamlar Ataturk’un dedigine bile sahip cikiyorlar. Bir de ulkenin dusmani gibi gosterirler. Halbuki bak bize nasil haklar veriyor AKP”
gorusleri pekcok kisi tarafindan dile getirilmekte. Bu propaganda ile AKP, hem vatandasi onemli hissettirerek onun ruhunu oksamakta, hem de Ataturk’ten bir kavram kullanilip kendisini gercek Ataturkcu bir parti gibi lanse ederek secimde oy kazanmaya calismaktadir.


TEVFiK BiR / 30.Mayıs.2007


Telif Bilgisi

© 2009-2017 tevfikbir.com , tevfikbir.blogspot.com. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz.

" Tevfik BİR - www.tevfikbir.com " biçiminde kaynak gösterilerek makalelerden alıntı yapılabilir.